ponedjeljak, 14. ožujka 2011.

Novih Sedam Svjetskih Čuda

Zbog Nestanka 6 svjetskih čuda staroga svijeta izabrano je novih sedam svjetskih čuda .
Kolosem u Rimu (Colosseum Rome seven world wonders) je jedno od novih sedam svjetskih čuda. Koloseum je nazvan amfiteatar u Rimu, u njemu su se održavale gladijatorske borbe. 


Ova velika građevina je mogla da primi gledaoca oko 50 000. Gradnja je započeta 72 a trajala je 10 godina.


Kineski zid je takođe jedno od novih sedam svjetskih čuda i ujedno je i najveća građevina na svijetu. Za ovu građevinu tvrde kosmonauti da se vidi iz svemira tačnije sa Mjeseca. Tačna dužina ovog zida je 8,851,8 metara, visina zida je od 10 do 16 metara na određenim djelovima. Kineski zid je pravljen ili građen od kamena, cigle i zemlje i najveći je odbrambeni objekat u svijetu. Danas je Kineski zid najveća turistička atrakcija u Kini koju posjećuju turisti iz cijeloga svijeta.


Tadž Mahal (Taj Mahal) Je još jedno od novih sedam svjetskih čuda i on je arhitektonski spomenik u Indiji. Izgrađen je 1632 do 1637, izgradio ga je šaha Džahana kao muzej za svoju ljepu ženu Mumtaz Mahal. Ukupna visina građevine je 75 metara i skoro je sva od bijeloga mermera.


Machu Picchu je sveti grad Inka koji takođe spada u sedam svjetskih čuda, sagrađen je oko 1300 godine ali se nije znalo za njega do 1911 godine. Ova građevina se nalazi na najvišljem dijelu istočnih planina pod nazivom Andi na visini od 2350 metara nadmorske visine. Arheolozi danas tvrde da je najvjerovatnije izgrađen u svrhu kao carski posjed ili religijsko utočište ili tajni ceremonijalni grad.


Krist Otkupitelj je kip Isusa Krista u Rio De Janeiru i takođe spada u sedam svjetskih čuda. Kip je visok 38 metara a težine je 700 tona, nalazi se na planini Corcovado na visini od 700 metara u Tijuca Forest National Park sa pogledom na grad. Ovaj kip je najviši od kipova u svijetu takve vrste i predstavlja simbol kršćanstva. Kip je postao Ikona Ria i Brazila, kip je napravljen 1921 godine od strane Katoličanstva Kruga Ria. 


Grad Petra se nalazi na području Jordana na nadmorskoj visini od 1350 metara i jedno je od novih sedam svjetskih čuda. Istorija ili historija grada Petre se može utvrditi samo iz biblojskih kao i iz rimskih i grčkih starih izvora. Područje doline Petre je bilo naseljeno još u kamenom dobu to potvrđuju arheološka otkrića oko ove jedinstvene građevine, niko nezna tačan nastanak ovog grada. Zanimljivo je reći da je grad Petra uklesan u stijenama i takav je ostao do dan danas.

Grad Chichen ltza nalazi se u Meksiku (Mexico) u državi Yucatan i takođe spada u novih sedam svjetskih čuda. Grad Ltza je izgradio stari narod Maya, i izvanredno je arhitektonsko djelo i vjerski centar klasičnih razdoblja. Izgrađen je na platformi od 55,5 metara širokom pravougaoniku visine od 24 metra. Zanimljivo je to što svaka od 4 strane broji 91 korak što znači da postoji po jedan korak na njoj za svaki dan u godini od 365 dana. Chichen Itza je danas novo čudo u svijetu i smatra se ikonom od univerzalne važnosti za čovječanstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar