subota, 15. siječnja 2011.

Kineski Zid

Kineski zid je građevina iz davnina i spada u sami vrh naj ljepših građevina staroga svijeta koja je započeta u 3 stoljeću pre.kr. i napravljena je da bi branila kineze od napada Mongola. U gradnji ove naj duže svjetske građevine učestvovao je svaki treći muškarac iz Kine, a svima je poznato koliko su brojni kinezi oduvjek bili. Tek u 17 vijeku je postigao današnju dužinu, uvršten je u 7 svjetskih čuda. Dužina zida je 2300 kilometara a prosječna visina građevine je 12 metara. I na sve ovo treba još dodati da je kineski zid vidljiv čak i iz svemira.

srijeda, 12. siječnja 2011.

Sarajevo Baščaršija i njene ljepote

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine takođe je i najveći grad u BiH.

U sredini Sarajeva u opštini Stari grad nalazi se Baščaršija Kraj koje prolazi i rijeka Miljacka.
Ako hoćete da posjetite Bosnu i da vidite ono od najboljeg što Bosna pruža u svojoj beskarajnoj ljepoti onda nesmjete propustiti Sarajevo i pojesti ćevape na Baščaršiji.
Baščaršija čeka na listi da bude u zaštiti svjetske baštine UNESKA.
Baščaršiju čine stare kamene ulice sa autentičnim starinskim radnjama u kojima vrijeme kao da je stalo.
Prodaje se staro kovano posuđe od raznih materijala kao što je bakar i razne druge vrste. Unikatno izrađen nakit od zlata i srebra. Raznorazne starine bosanskog  porjekla.
 U sredini Baščaršije nalazi se Sebilj trg sa česmom - fontanom sa pitkom vodom, poznat i po bezbroju golubova.
Na Baščaršiji možete obići stare đamije i još puno toga što će vas jednostavno opiti svojom ljepotom. Baščaršija je uvjek odoljevala vremenu istoriji i još uvjek ostala jedinstevena ljepa i nepromjenjiva pružajući vam svu svoju ljepotu i ljubav kakvu možete osjetit samo na Baščaršiji.

Ako želite da vidite jednu od svjetskih ljepota posjetite Bosnu i Sarajevo  Baščaršiju osjetiti će te nešto preljepo, iskreno i nezaboravno a postoji samo na jednom mjestu na Baščaršiji.
Ako dođete posjetite i obilje prirodnih ljepota koje pružaju okolne planine ljepe i ljeti i zimi, leti za izlete a zimi za skijanje.
Za one mlađe i one druge da podsjetimo,svjetska olimpijada se održala na našoj planinskoj ljepotici Bjelašnici 1984.
Nemojte propustiti da posjetite i Vrelo Rijeke Bosne koje se nalazi u blizini oduševiće te se.